Har en ledig dag tillsammans med barnen men det regnar ute behöver det inte begränsa er för att ni ska kunna göra något roligt tillsammans.

Det finns massor av aktiviteter ni kan roa er med även när det regnar istället för att sitta inne och vara sura över vädret. Ta tillvara på den lediga tid du har med dina barn och ordna med roliga aktiviteter och pyssel så kommer dagen att bli bra, oavsett vilket väder det är. 

Men ibland kan det vara svårt att komma på ideér på rak arm. Därför kommer du i det här inlägget få några tips på vad du och dina barn kan göra när vädret inte tillåter den aktivitet ni först tänkt ägna er åt.

Aktiviteter för regniga dagar med barn

Det gäller att vara kreativ och inte se några begränsningar när du ska roa dig och din familj under regniga dagar. Om ni ska hålla er inomhus finns det olika sorters pyssel ni kan skapa eller spel ni kan spela. Andra exempel på inomhusaktiviteter för regniga dagar är:

  • Pyssla
  • Bakning
  • Inomhuspicknick
  • Se på film
  • Gå ut i regnet
  • Besök ett museum
  • Besök ett badhus
  • Gå på bio
  • Fika på ett café
  • Gå på lekland

Sedan ska du inte vara rädd för att bege er ut i det fria även när det regnar. Många barn tycker att regn är roligt och det finns flera aktiviteter de kan ägna sig åt. Se bara till att ni är ordentligt klädda för att det ska bli en bra upplevelse för er alla.

I det här inlägget har vi dock valt att fokusera på passande inomhusaktiviteter som du kan läsa mer om här nedan.

10 saker att göra med barn när det regnar

Att komma på vad ni i familjen ska syssla med när regnet sätter stopp för era planer kan vara svårt. Det är viktigt att barnen får stimulans och har något de kan roa sig med så att de får utlopp för sin energi och därmed minska risken för att de ska bli rastlösa.

I följande text kommer du få några förslag på vad du kan hitta på tillsammans med barnen när det regnar, och förhoppningsvis blir dagen rolig ändå trots vädret. 

Pyssla

Det finns massor med olika sorters pyssel ni kan göra och det krävs inte särskilt mycket. Det kan räcka med att ta fram pyssellådan och låta barnen gå loss med deras fantasi och kreativitet. 

Ta fram pennor, målarböcker, saxar, lim, glitter och annat ni redan har hemma. Några exempel på pyssel är bygga pärlplattor, måla era egna muggar, skapa olika inredningsdetaljer till barnens rum såsom girlanger eller tillverka era egna smycken. Förutom de pyssel vi nämnde är internet en fantastisk källa på inspiration på olika varianter av pyssel du kan göra tillsammans med dina små och stora barn. 

Spela sällskapsspel

En rolig aktivitet för hela familjen är sällskapsspel. Det finns flera varianter av spel att välja bland och de kan vara anpassade för olika åldrar vilket innebär att ni hitta spel som passar hela familjen. Därför ska du se till att det alltid finns ett eller flera spel där hemma så att ni kan plocka fram dem när det regnar.

Baka

Förutom att bakning är en rolig aktivitet blir det slutgiltiga resultatet gott. Det går att baka med barn oavsett hur stora eller små det är. En del recept är mer avancerade än andra. Det kan också vara roligt att låta barnen baka själva och styra över ingredienser och mått. Några exempel på godsaker vars recept är enkla att följa för barn är chokladbollar, muffins, kladdkaka och sockerkaka. 

Ha en inomhuspicknick

Hade ni planerat för att ha picknick utomhus men regnet sätter stopp för det? Då kan ni göra samma sak, fast inomhus. Duka upp med en filt och mysiga kuddar och lägg ut frukt, kakor, smörgåsar, sallad, pannkakor och dryck och ha picknicken inomhus. Fördelen med att ha picknicken inomhus är att ni kan slänga skräpet på en gång och ni kan diska så snart som ni är färdiga.

Se på film

Poppa popcorn, ställ fram snacksen och fyll på med valfri dryck och kolla på en bra film tillsammans. Tända gärna ljus och ha filtar för att tillfället ska bli extra mysigt. Det är få väder som lämpar sig så bra som regn att kolla på film. Så passa på att kolla på film när det regnar.

Gå ut i regnet

Många barn gillar att leka i vattenpölar och är inte rädda för att bli blöta. Ta på er stövlarna och gå ut i regnet för att leka och busa som vanligt. Brukar ni oftast stanna inne när det regnar kan det vara extra roligt för de små att få plaska runt utomhus. Var inte rädd för att bli blöt!

Gå på museum

Om ni vill gå utanför hemmet en stund kan det vara kul att gå på museum. Museum finns på de flesta orterna, men om ni bor i en av de större städerna finns det oftast flertalet olika varianter av museum. En del är mer intressanta för barn än andra. Dessutom är många museum gratis, barnen får lära sig något nytt och ni får komma ut ur hemmet. 

Besök ett badhus

Även fast det inte är bra väder för att bada utomhus i närmaste sjö eller hav så betyder det nödvändigtvis att ni inte kan bada. På de flesta orterna finns det ett badhus där barnen kan åka vattenrutschkanor, leka i vattnet och öva på att simma.

Gå på bio

Förutom att ni kan kolla på film hemma kan det också vara roligt att gå på bio. Att se film på bio förhöjer filmupplevelsen. Därför kan det vara värt att kolla upp vilka filmer som går på er lokala biograf och ta med familjen på bio.

Gå på café

På ett café finns det massor av goda bakverk att välja bland och det kan vara skönt att komma ut ur hemmet en stund. Därför kan det vara passande att besöka ett lokalt café och spendera någon timme där. Förutom att ni får äta något gott får ni också chansen att umgås med varandra.

Lek på ett lekland

Är barnen uttråkade av de leksaker de har där hemma och har mycket energi som de behöver bli av med kan den bästa lösningen vara att besöka ett lekland. På ett lekland får barnen leka och göra sig av med energi. Kolla upp om det finns något bra lekland i närheten och besök det på en regnig dag.

Om artikelns författare - William

Dela dina tankar eller erfarenheter

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}